Rietsepers.                                                 Heel moeie wasbroodjes.


Bij het opbergen van de pers altijd een krant tussen de twee delen leggen, voorkomt beschadiging.
Bij het schoon maken nooit metalen voorwerpen gebruiken.
Alleen schone was gebruiken.

1.     Het opstellen van de kunstraatpers: de waterpas gebruiken, zodat deze goed horizontaal staat.
2.     Vergeet niet met de aanwezige bedrading de pers op de tafel vast te zetten.
3.     De ketel met water vullen, hierin de was.
4.     De gesmolten was moet voor de verwerking + 80°C zijn.
5.     Alvorens te beginnen is het goed om de pers met warm water op temperatuur te brengen. Een te koude of te warme pers werkt niet goed.
6.     Het oplosmiddel gemaakt van water met enkele drupjes Dreft, in het hiervoor bestemde blikje met tuit en gaasje. Het oplosmiddel op de pers gieten, ook de randen goed insmeren. Sluit de pers en giet het af zorg dat er geen schuim achter blijft, eventueel afborstelen.
7.     Giet de was in de juiste hoeveelheid ( + 15 cl ) in één keer op de pers, deze dichtdoen — goed aandrukken — afgieten — opendoen.
8.     Met een iets warm mes de randen lossnijden en de plaat losmaken, desnoods met een steekhout, achtergebleven was met houtje en borstel verwijderen (nooit met een mes).
9.     De gereed gekomen wasplaat bijsnijden met een mes, hiervoor de mal gebruiken en daarna de wasplaat tussen krantenpapier leggen ( voor vocht opname).
10.   Bij einde werkzaamheden giet men koud water bij de overgebleven was, dan kan men de waskoek er zo uithalen.

Het schoonmaken van de was. Was smelten, au bain marie in een onbeschadigde geëmailleerde pan. In de pan waar de was in zit een laagje water doen, zodat het vuil naar de bodem kan zakken. Liefst kalkarm water gebruiken, b.v. regenwater. De was mag niet koken, dan wordt het bros. Als de was gesmolten is, deze langzaam laten afkoelen, b.v. in een hooikist. Is de was hard dan kun je het vuil aan de onderkant er af schrappen. Het gehele proces herhalen net zolang tot de was mooi geel en schoon is.
De gesmolten was kun je ook over gieten in een andere pan, met een laagje heet water in de pan, door een nylonkous.
Tips.   De kranten die tussen de wasplaten liggen om het vocht op te nemen 3-4 keer vernieuwen.

Omdat de wasplaten gegoten zijn kan men ze het beste insmelten bij kamertemperatuur.


Mocht men tijdens het persen vergeten het oplosmiddel op de pers te doen, wat heus wel eens voorkomt. Dan de vast zittende matrijzen met heet water behandelen, nooit brute kracht gebruiken wat rampzalige gevolgen voor de pers kan hebben.

Nog een serie foto’s uit de praktijk, met wat aanwijzingen om alles duidelijk te maken.

Opstelling pers. Gereed voor het gebruik. Aan de onderkant van het blad is een  balkje bevestigd wat op een workmate kan worden bevestigd. Op twee hoeken is er een stukje uitgezaagd in de vorm van een halve maan. De achter opbouw, is voor steun bij het openklappen van de bovenste matrijs en tevens voor het opvangen van de afgesneden was, wat op de zijkant van de matrijs zit. Op de tafel staat het wasschepje inhoud precies 15 cc.    Pers links. De linkerkant van de pers, in de open ruimte van de halve maan het blik met tuitje met het afwasmiddel. Kan het sopje na gebruik rechtstreeks terug, door de pers even schuin te houden. Op de tafel, borstel, mes, houtje en reserve blikje.    Pers rechts. Close-up van de rechterkant, weer komt duidelijk uit waarom de halve maan uit het blad, de overtollige warme was kan rechtstreeks in de zwarte pan worden gekiept. Het wiptoestel komt goed in beeld, let op de achterkant van dit toestel.    De vloeibare was wordt met een snelle beweging op de pers gegoten. Dicht klappen, aandrukken en de overtollige was afgieten.    Op de bovenste matrijs ziet men wat er eerst aan de zijkanten moet worden afgesneden, alvorens het te verwijderen en daarna met behulp van een mal het opmaat af te snijden. Voor het opmaat afsnijden, kan men als ondergrond een glasplaat gebruiken.