De zwerm van Siets.                                                bijenzwermfoto siets


Elke zomer zijn er zwermen van bijenvolken die een nieuwe behuizing zoeken. Maar alvorens die te vinden strijken ze neer op plaatsen die men soms niet voor mogelijk houdt.
En dan komt de imker, in dit geval wat hier wordt beschreven is dat Siets Santema langs om het te scheppen. En hier volgt haar eigen verhaal toegelicht met foto’s.

Zwerm scheppen op 4 en 5 augustus 2002 op een voor mij, reeds meer dan 40 jaar bijenhoudster, zeer curieuze manier.
Gebruikte materialen: Ragebol met 2,50 meter lange stok, ja knap lang hoor maar onze ramen zijn erg hoog, een twee persoons bedlaken, wasknijpers, bloemenspuit met honingwater, huishoudtrap en zwermkieps. Zelfs een jampotje om de koningin in te doen, mocht ik haar zien.
Deze te scheppen zwerm hing aan een hoge erg stugge tak van een appelboom, in de rustige achtertuin van de buurman.
De zwerm was de vorige avond pas laat ontdekt en ook nog geschept maar zeker niet goed genoeg, want de schepkorf was de volgende morgen weer leeg.

Hij zat weer op de zelfde ingewikkelde taksplitsing.
Mijn zoon is naar zijn werk en ik durf niet meer omhoog, dus zegt een spreekwoord dan ,goede raad is duur. Nu die was niet voorradig maar wel enig logisch denkwerk.
Het laken als een hangmat onder de zwerm vastgeknijperd, met de bloemspuit flink de zwerm bestookt met honingwater, daarna wat flinke stoten van de ragebol tegen de tak. Na de 3e tik was de tak praktisch leeg, het laken bruin van de bijen en nat van het honingwater.

Het is haast niet te geloven, maar na een goed halfuur maakte ik mezelf wijs dat er zich een kern vormde. Dus daar de zwermkieps op geplaatst,met het trapje als steun.
En na nog een halfuurtje wachten komt alles tot rust en kan de kieps op de grond, ineens ging het heel vlug. Alles voegt zich bij de koningin in de kieps.

Wat waren dit kostelijke uurtjes, die bijtjes lieten zich bijna sturen leek het wel. De zwerm is via een zesramer nog een goed volkje geworden.

Siets Santema.


Boven het gespannen laken,bij de kruising van de twee takken,onzichtbaar op de foto bevind zich de zwerm.    Klaar voor de start de tak een flinke tik geven met de ragebol.    De bijen vallen als rijpe appels van de boomtak.    De kieps wordt op de kern gezet waar hopelijk de koningin is.    Met de huishoud trap als steun blijft de kieps overeind.    De kieps op de grond